Care este vechimea maximă admisă pentru anvelopele mașinii tale?

Una dintre cele mai importante componente ale unui autoturism, atunci când vine vorba despre siguranța la volan, sunt anvelopele. Acestea asigură aderența la drum, iar în cazul unor condiții meteorologice extreme, pot face diferența între accident și o deplasare în siguranță. O întrebare este adresată extrem de des experților Anvelope Arcoplast: cât de vechi pot fi anvelopele autovehiculului?

Toți marii producători de pneuri sunt de acord că există o limită maximă de vechime pentru anvelopele de autoturism. Astfel, dacă vechimea anvelopelor depășește termenul de 10 ani, este obligatoriu ca aceste să fie înlocuite cu unele noi.

Este important, de asemenea, să ținem cont și de faptul că anvelopele se deteriorează în timp, chiar dacă nu sunt folosite. Experții britanici de la TyreSafe menționează că expunerea anvelopelor la soare, căldură și umiditate poate cauza îmbătrânirea lor prematură, ceea ce poate conduce la o pierdere semnificativă de aderență la drum. De asemenea, anvelopele vechi pot prezenta crăpături și alte defecte care le fac mai vulnerabile la explozie.

Este recomandat să schimbați anvelopele după 5 ani de la data fabricației, chiar dacă acestea nu au fost folosite. Dacă aveți dubii cu privire la vechimea anvelopelor de pe mașina voastră, puteți verifica data fabricației pe flancul pneurilor. Această informație este tipărită sub forma unei cifre de patru cifre, reprezentând săptămâna și anul fabricației.

Anvelopele comercializate în România au de regulă inscripționat pe flancul lor codul DOT, care conține informații precum producătorul, dimensiunea și data fabricației anvelopei. Verificarea datelor inscripționate pe flancul anvelopelor poate fi utilă pentru a determina vechimea acestora și pentru a evita utilizarea anvelopelor prea vechi sau deteriorate, care pot reprezenta un risc la condus.

Unde depozităm anvelopele?

Anvelopele de autoturism ar trebui depozitate într-un loc uscat, curat și răcoros, protejat de lumina soarelui și de alte surse de căldură. Este recomandat să le depozitați într-un spațiu interior, cum ar fi un garaj sau o magazie. Dacă nu aveți un astfel de spațiu disponibil, puteți să le depozitați într-un loc umbros, acoperit cu un material impermeabil, cum ar fi o prelată.

Experții Anvelope Arcoplast vă recomandă să depozitați anvelopele în poziție verticală, stivuite una peste alta, astfel încât să nu se deformeze. De asemenea, nu le depozitați pe suprafețe care pot deteriora cauciucul, cum ar fi pietriș sau betonul brut.

Ar trebui să curățați și să uscați anvelopele înainte de a le depozita, pentru a preveni formarea de mucegai sau de alte forme de deteriorare. De asemenea, puteți să le depozitați în saci speciali pentru anvelope, care să le protejeze de praf și de murdărie.

În cazul în care nu beneficiați de un spațiu coresponzător de depozitare, puteți opta pentru depozitele de anvelope. Anvelope Arcoplast deține unele din cele mai moderne hoteluri de anvelope din Europa. Pentru informații suplimentare, puteți apela: ☎ 0248.221.131.

Beneficii ale depozitării anvelopelor într-un hotel de anvelope:

  • Spațiu adecvat de depozitare: hotelurile de anvelope oferă spații specializate și adaptate pentru depozitarea anvelopelor, care sunt protejate de lumina soarelui, umiditate, praf și alte surse de deteriorare. Acest lucru reduce riscul de uzură prematură a anvelopelor datorită expunerii la factori dăunători.
  • Ușurință în gestionarea anvelopelor: dacă aveți mai multe seturi de anvelope (de iarnă și de vară, sau pentru diferite vehicule), un hotel de anvelope vă poate ajuta să le gestionați mai ușor. Acestea le pot marca și le pot identifica corespunzător pentru a fi siguri că veți primi setul de anvelope dorit atunci când aveți nevoie de el.
  • Servicii suplimentare: multe hoteluri de anvelope oferă servicii suplimentare, cum ar fi curățarea și stocarea anvelopelor în saci speciali, verificarea presiunii aerului, sau chiar efectuarea de reparatii sau înlocuiri ale anvelopelor, dacă este necesar.
  • Economie de spațiu: depozitarea anvelopelor într-un hotel de anvelope poate elibera spațiul de depozitare în casa sau în garajul/locuința dumneavoastră, astfel încât să puteți utiliza acest spațiu pentru alte lucruri.