Căruța cu aburi – primul autovehicul din istorie

“Căruța cu aburi”, inventată de francezul Nicolas-Joseph Cugnot în 1769, este considerată a fi primul autovehicul din istorie. Această invenție, care a uluit atunci omenirea, folosea motorul cu aburi care înlocuia tracțiunea animală.

Practic, Cugnot a reușit să transforme mișcarea alternativă a unui piston într-o mișcare de rotație prin intermediul unui mecanism care era utilizat pentru a mișca roata din față.

Autovehiculul avea dimensiunile unui camion și semăna mai mult cu o căruță decât cu o mașină din zilele noastre. Mobilitatea era asigurată de trei roți, iar în partea din față exista un “ceaun” unde era creat aburul necesar funcționării motorului.

Vehiculul propulsat în acest mod revoluționar pentru secolul XVIII putea transporta patru persoane și atingea o viteză maximă de 5 km/h. În plus, vehiculul era foarte instabil din cauza greutății care îl făcea să poată trece cu greu de terenurile accidentate și dealurile abrupte.

Denumită în limba franceză „fardier à vapeur”, „căruța cu aburi” a fost inventată pentru transportarea mai ușoară și mai rapidă a tunurilor de luptă.

Nicholas-Joseph Cugnot s-a născut în Void-Vacon, Lorena, în 1725 și a fost de profesie inginer militar.