Cum alegi cel mai bun ulei pentru motorul mașinii tale? 5 sfaturi utile

Alegerea corectă a uleiului pentru motorul mașinii personale este esențială pentru asigurarea performanței optime și a durabilității motorului. Cu atât de multe opțiuni disponibile pe piață, selecția poate părea copleșitoare. Însă, în acest ghid complet elaborat de experții Anvelope Arcoplast, vom explora factorii cheie care trebuie luați în considerare pentru a alege cel mai bun ulei.

  1. Consultă manualul mașinii:

Primul pas esențial în selecția uleiului potrivit este consultarea manualului mașinii. Producătorul mașinii tale oferă specificații precise privind tipul de ulei recomandat. Manualul va specifica în mod explicit vâscozitatea și standardele de performanță pe care uleiul trebuie să le îndeplinească. Respectarea acestor recomandări este esențială pentru a asigura buna funcționare și pentru a evita daunele motorului.

  1. Vâscozitatea uleiului:

Vâscozitatea reprezintă măsura rezistenței uleiului la curgerea la temperaturi diferite. Alegerea vâscozității potrivite se bazează pe mediul în care conduci și cerințele mașinii tale. Este comun să găsești specificații de vâscozitate precum 5W-30 sau 10W-40. Primul număr indică vâscozitatea la temperaturi scăzute, iar al doilea număr reprezintă vâscozitatea la temperaturi ridicate. În general, motoarele mai noi tind să aibă nevoie de ulei cu vâscozitate mai mică, dar consultă întotdeauna manualul pentru a fi sigur.

  1. Specificații de performanță și certificări:

Uleiurile pentru motor sunt supuse unor standarde de performanță stabilite de organizații precum American Petroleum Institute (API) și Asociația Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA). Uleiurile certificate de aceste organizații îndeplinesc cerințele și specificațiile impuse de industrie. Asigură-te că uleiul pe care îl alegi are specificațiile corecte pentru mașina ta și verifică etichetele pentru a vedea dacă este certificat de API sau ACEA.

  1. Tipul de ulei:

Există două tipuri principale de uleiuri pentru motor: uleiuri convenționale și uleiuri sintetice. Uleiurile convenționale sunt mai ieftine, dar uleiurile sintetice oferă o protecție mai bună și performanțe superioare. Dacă obișnuiești să conduci în condiții grele, precum temperaturi extreme sau condiții de trafic intens, uleiurile sintetice pot fi o alegere mai bună. Cu toate acestea, uleiurile sintetice pot fi mai scumpe. Analizează necesitățile tale și bugetul disponibil pentru a alege cel mai potrivit tip de ulei.

  1. Intervalul de schimb al uleiului:

Este important să respecți intervalul de schimb al uleiului specificat în manualul mașinii tale. Intervalul variază în funcție de tipul de ulei, de vâscozitate și de cerințele mașinii tale. Nu neglija acest aspect, deoarece schimbarea regulată a uleiului este vitală pentru menținerea performanței și durabilității motorului. Pentru sfaturi și informații suplimentare, nu ezita să consulți expertul tău Anvelope Arcoplast în unul din service-urile noastre.