Schimb placute frana

In functie de tipul de sistem de franare al masinii dumneavostra, acesta foloseste intre 4 si 8 placute de frana.
Chiar si in cond. normale de utilizare, aceste placute se vor subtia cu timpul, din cauza uzurii. Când grosimea lor scade sub 3 mm, este timpul sa le schimbam.

Comparatie placute frana uzate cu noi
In general, placutele de frana se schimba dupa 30.000 – 50.000 de km. Traficul urban le uzeaza mai repede decat condusul pe autostrada.
Autovehiculele premium sau cele fabricate recent pot fi echipate cu un sistem de avertizare a uzurii placutelor de frana. Iar inlocuirea lor presupune sa facem acelasi lucru si cu senzorii de frana.

NU UITATI!

Placutele de frana se schimba in perechi. Cu alte cuvinte, nu putem sa efectuam operatiunea la o singura roata. Daca schimbam placutele din partea fata a masinii, le schimbam la ambele roti. La fel si pt rotile din spate.

OPERATIUNEA DE SCHIMBARE PLACUTE FRANA
Placutele de frana sunt inspectate atent. Când grosimea lor devine mai mica de 3mm, sunt inlocuite cu un set nou.

Dupa montare, se efectueaza o inspectie minutioasa a intregului sistem de franare: discuri, conducte, etriere, lichid de frana, etc.

Daca totul este in regula si restul componentelor functioneaza la parametri optimi, verificam franele. Pe bancul de proba, nu pe un drum asfaltat.

RECOMANDARE Anvelope ARCOPLAST – SERVICE AUTO PITESTI:

Cereti mecanicului dumneavostra sa verifice grosimea placutelor de frana la fiecare 12-15 luni. Daca se aprinde lumina de bord a sistemului de franare, e necesara si o verificare a discurilor de frana, a conductelor, etrierelor si lichidului de frana.

Semne ce-ar putea indica uzura placutelor de frana:

aparitia unui zgomot la franare (scartait, etc).
pedala de frana e mai coborata decat inainte.
lumina de avertizare la bord.
vibratii in volan.