Schimb ulei motor

CAND SCHIMBAM ULEIUL?
Majoritatea soferilor stiu ca uleiul trebuie schimbat regulat, la intervale rezonabile de timp. Insa sfaturile si recomandarile primite de la prieteni cu experienta sau specialisti auto pot fi diferite, uneori chiar contradictorii. Pana la urma, cat de frecvent ar trebui sa facem aceasta operatiune?

Recomandarea traditionala este ca la 5.000 de km sau 6 luni, uleiul trebuie schimbat. Unele studii specializate mai recente sustin insa ca poti face linistit schimbul si la 8-10.000 de km. Mai ales pt. o masina fabricata in ultimii ani sau aflata in stare optima de functionare.

Adevarul este ca frecventa operatiunii depinde de recomandarea producatorului, de condițiile de utilizare si de uzura deja existenta.

Schimb ulei - service auto Pitesti - ARCOPLAST Anvelope
FRECVENTA OPERAȚIUNII DE SCHIMB ULEI
Inainte de a trece la diversele condiții ce pot influenta aceasta frecventa, e de preferat sa intelegem motivul pentru care uleiul trebuie schimbat.

Explicatia e deja intuita de unii dintre noi: pur si simplu, uleiul murdar nu-si mai face treaba la fel de bine ca cel nou. Aditivii din uleiul folosit pot da pe dinafara, se formeaza contaminanti ce pot eroda partile metalice din apropiere, se aduna apa (la randu-i poate contribui la deteriorarea componentelor din jur… )Uleiul folosit ajunge sa contina din ce in ce mai multe particule metalice abrazive, care eventual sfarsesc prin a deteriora parti ale motorului pe care uleiul trebuia sa le protejeze.

La numai cateva zile dupa ce a fost schimbat , uleiul deja incepe sa capete o culoare destul de neagra. Asa ca singura modalitate de a estima timpul dintre operatiunile de schimb de ulei este sa tinem cont de ultima data a inlocuirii. Acest lucru ne va reaminti sa il schimbam cand trebuie. Cateodata necesitatea schimbului de ulei apare dupa numai 1.500 de km, in cazul unor conditii extreme de utilizare a masinii.

Schimband uleiul frecvent, putem prelungi semnificativ durata de viata a motorului.

SCHIMBAREA ULEIULUI MOTOR IN COND. DE UTILIZARE EXTREMA
Cond. extreme de utilizare a autovehiculului nu inseamna neaparat temperaturi sub punctul de inghet, caldura excesiva sau condusul in forta prin noroi pana la praguri.

Efectuarea in trafic a opririlor si pornirilor succedate cu repeziciune… Multe drumuri scurte pe parcursul aceleiasi zile… Iesiti rar pe autostrada sa conduceti cu viteza…. Atunci motorul nu se va incalzi suficient cat sa provoace evaporarea apei ce se formeaza si va duce la acumularea de reziduuri in interiorul diferitelor componente ale motorului.

Alte tipuri de cond. extreme sunt, dupa cum probabil ati banuit, condusul la temperatura foarte ridicata, sau in zone cu vant si mult praf, punerea de greutate in exces pe masina, etc.

In toate aceste conditii considerate ca fiind extreme, schimbul de ulei ar trebui facut la 2-5.000 de km in cazul masinilor mai vechi.

La un automobil de fabricatie recenta, folositi recomandarile producatorului pentru conditii extreme de utilizare.

SCHIMBAREA ULEIULUI IN CONDITII DE UTILIZARE OPTIMA
In astfel de cazuri, frecventa efectuarii schimbului de ulei depinde de recomandarile producatorului masinii. Unii dintre ei sugereaza ca schimbul de ulei sa fie facut la 12-15.000 de km. Acest numar e valabil insa pt conditii ideale de utilizare. Și producatorul nu s-ar supara sa va vanda o alta masina in cazul uzurii premature a autovehiculului curent.

Pentru siguranta ar fi preferabil sa facem schimbul de ulei la 8.000 de km sau 6 luni.

Sofatul pe autostrada la viteze ridicate poate extinde putin intervalul la care schimbati uleiul. Dar, cu exceptia cazului in care aveti o masina noua, nu depasiti 10.000 de km fara sa schimbati uleiul.

Și niciodata, sub nici o forma, nu depasiti intervalul maxim recomandat de producator intre doua schimburi de ulei.

Doriti asistenta personalizata? Nu ezitati sa contactati specialistii departamentului nostru de service auto Pitesti.