Tot ce trebuie să știi despre echiparea mașinii cu anvelope de iarnă sau all season

Sezonul rece se apropie, iar milioane de șoferi se pregătesc să își schimbe anvelopele cu unele adaptate la condițiile de iarnă. Când trebuie să schimbăm anvelopele autoturismului? Cum alegem cea mai bună variantă pentru mașina personală? De unde este indicat să achiziționăm anvelopele și ce buget minim trebuie să alocăm? Sunt întrebări la care răspunde expertul în domeniul auto Cristian Tudor.

Cristian Tudor: Conform legii române în vigoare, trebuie să avem montate pe mașină anvelope de iarnă atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei.

Anvelope Arcoplast: Așadar, nu există o dată limită de la care trebuie neapărat să ne schimbăm anvelopele cu cele de sezon rece?

Cristian Tudor: Exact, există foarte multe știri false pe tema asta. Nu există o dată limită. Nu există nicio altă cerință în afară de starea drumurilor. Evident că recomandarea este să schimbăm anvelopele când temperatura scade în zile repetate la valori mai joase, să spunem o valoare de 7 grade.

FS: Cum alegem cele mai bune anvelope pentru mașina personală?

Cristian Tudor: Avem mai multe surse de informare. Bineînțeles că sfatul specialiștilor este o sursă de informare. De asemenea, avem și multe teste independente pe care le putem consulta înainte de a achiziționa anvelope. Mai există și etichetarea europeană care ne oferă niște criterii pentru orice anvelopă. Să spunem, dacă noi căutăm să avem cea mai bună aderență pe drum ud, atunci etichetarea europeană ne oferă niște informații despre această caracteristică. Etichetarea aceasta seamănă cu ceea ce găsim pe electrocasnice. La anvelope găsim trei criterii notate acolo: rezistența la rulare, care reprezintă consumul de carburant pe care îl oferă anvelopele respective. Aderența pe ud și de asemenea, se oferă informații despre emisiile de zgomot. Aceste trei criterii de performanță sunt prezente pe orice etichetă de anvelope puse în piață.

FS: Prețul diferă în funcție de performanță. Cam ce buget ar trebui să alocăm pentru niște anvelope bune, nici cele mai scumpe, nici cele mai ieftine, niște anvelope de calitate peste medie?

Cristian Tudor: Bugetul depinde foarte mult în funcție de mașina și de dimensiunea anvelopei pe care o  folosim. Dacă luăm ca referință o dimensiune oarecare pe 17 inch, o dimensiune medie, atunci costul unei anvelope este în plaja 500 – 900 de lei, undeva în zona asta, începând de la cele mai ieftine, din categoria de buget, care de multe ori nu oferă cele mai bune performanțe și mergând până la gama de premium.

FS: În final, o întrebare extrem de grea pentru mulți șoferi. Anvelope de iarnă sau anvelope all seasons? Ce răspuns aveți la această întrebare?

Cristian Tudor: În primul rând trebuie să ne asigurăm că anvelopele corespund cerințelor legale, indiferent că sunt de iarnă sau all seasons. Pentru a fi conforme cu legea română trebuie să aibă marcajul M+S sau M.S. Aceste două litere M și S trebuie să fie prezente pe anvelope pentru a fi conforme legii.

FS: Mud și snow?

Cristian Tudor: M+S înseamnă mud and snow (noroi și zăpadă). Anvelopele sunt făcute pentru a asigura niște caracteristici mai bune pe noroi și pe zăpadă.

FS: Ce i-ați sfătui pe cei care ne ascultă, anvelope de iarnă sau all seasons?

Cristian Tudor: La modul general, anvelopele de iarnă oferă performanțe mai bune în condiții de iarnă, însemnând mai ales performanțe pe zăpadă, frânare, accelerare, manevrabilitate. Mai ales în condiții foarte specifice de iarnă, anvelopa de iarnă, la modul general, din aceeași categorie oferă performanțe mai bune față de una încadrată în denumirea comercială de all seasons. Dacă vrem să mergem mai în detaliu, ar trebui să verificăm pe dimensiunea respectivă și pe produsul respectiv care sunt diferențele de performanță de la una la alta și în funcție de ce avem nevoie să alegem un produs sau celălalt. Poate unii dintre noi vor cele mai bune performanțe pe zăpadă, dar poate alții vor cele mai bune performanțe pe ud sau să fie mai confortabile sau pe uscat.

FS: Pentru circulație preponderent în orașe, este suficient să ai niște anvelope bune all seasons, chiar dacă ninge destul de puternic într-un sezon rece?

Cristian Tudor: Dacă ninge destul de puternic aș spune că ar trebui să alegem anvelopele de iarnă. Însă, pentru condițiile specifice de oraș, în general, aș spune că o anvelopă all seasons este suficientă.